Motorový olej ochráni motor vášho vozidla

by spravca

Výmena oleja a filtrov patrí k základnej údržbe automobilu. Motorový olej chráni motor pred koróziou, čistí ho od nečistôt a znižuje vzájomné trenie kovových častí. Vďaka oleju je motor chránený a predlžuje sa jeho životnosť.

Čo je motorový olej

Motor sa skladá z mnohých kovových súčastí, ktoré sa o seba neustále pri jazde trú. Preto musia byť tieto časti namazané, aby sa trenie znižovalo. Iba tak môže byť motor chránený pred opotrebovaním a dokonca poškodením. Vďaka oleju sa znižuje aj dopad jazdenia autami na životné prostredie. Motor pomocou oleja účinnejšie funguje a nepotrebuje na svoju prevádzku toľko pohonných hmôt. Motorový olej je kvapalina, ktorá sa skladá z olejovej zložky a prídavných aditív. Aditíva vylepšujú zloženie oleja vďaka pozitívnym povrchovým účinkom na motor. Aditíva vlastne predlžujú životnosť oleja, zabraňujú usadzovaniu nečistôt v oleji, chránia steny valcov, zabraňujú oxidácii, zabraňujú zahusteniu oleja počas mrazov a zlepšujú celkový teplotný rozsah oleja. Kvalitnejšie motorové oleje obsahujú až 5 % aditívnych zložiek.

Základné typy motorových olejov

Základným členením olejov je delenie na minerálne a syntetické. Všetky typy olejov sa vyrábajú z ropy. Minerálne oleje sú lacnejšie, ale neposkytujú motoru takú oporu ako oleje syntetické. Syntetické oleje sú viac tekuté a menej sa odparujú. Ich celkové chemické aj mechanické vlastnosti chránia motor dokonale. Stretnúť sa môžete aj s olejmi polosyntetickými, ktoré sú zmesou minerálneho a syntetického oleja. Pohybujú sa v cenovej hladine ako minerálne oleje, ale poskytujú čiastočné výhody olejov syntetických. Všímajte si aj viskozitu olejov. Kvalitné motorové oleje majú vyšší viskózny index, ktorý zabezpečuje nižšie vnútorné trenie častí motorov.

Motorové oleje do každého automobilu

V užívateľskom manuály k vášmu vozidlu nájdete všetky parametre, ktoré sú potrebné na výber správneho oleja. Skúste tieto normy dodržať. Iné oleje sa používajú do benzínových a iné do dieselových motorov. Oleje určené pre dieselové motory v sebe obsahujú väčšie množstvo aditív, pretože mechanizmus takýchto motorov je viacej namáhaný. Opäť platí pravidlo, že by ste mali kupovať olej podľa manuálu k vozidlu. Novšie oleje by mohli starším typom vozidiel uškodiť. Dajte prednosť syntetickým olejom, ktoré sú redšie, predlžujú životnosť motora a nemusíte ho tak často meniť ako oleje minerálne. Dávajte si pozor na to, že ak ste používali minerálny olej, a chcete ho zameniť za syntetický, musíte motor najskôr prečistiť. Predídete tak zaneseniu kanálikov mazacieho systému motora.

Výmenu olejového motora nepodceňujte

Všeobecne platí, že by ste mali olej vymeniť cca. po 10 tisíc kilometroch. Ak jazdíte hlavne na dlhšie vzdialenosti, horná hranica je 20 tisíc kilometrov. Pri  úplne novom automobile je odporúčané vymeniť olej už po 1000 kilometroch. Okrem motorového oleja nezabúdajte aj na ostatné časti vozidla, ktoré na svoju prevádzku olej potrebujú. Ide o olej do prevodovky a olej do posilňovača riadenia. Stav týchto dvoch olejov pravidelne kontrolujte a podľa potreby ich dopĺňajte.

 

You may also like